Продолжение фотоотчёта по Кыргызстану.
Утро нас снова порадовало солнцем, мы снова искупались в Иссык-Куле, в этот раз уже все вместе, однако вода всё ещё не успела прогреться, и купание было снова очень коротким. Судьба нас свела ещё с одним местным жителем, русским по имени Владимир. Володя – отшельник, живёт один на берегу озера в маленькой будочке, вид весьма потрёпанный и пропитой. Напоминает старого доброго алкаша-пропитуху. Иногда к нему приезжают туристы и живут в соседних домиках. Взяли у Володи мини-интервью и снова отправились в путь. По дороге проехали Орто-Токойское водохранилище с голубой водой, заехали на базар в Кочкоре, где в кафе «Ынтымак» («согласие») отведали, пожалуй, самый вкусный лагман за всю поездку. Дальше был долгий путь через горы до Нарына. В Нарыне особо посмотреть было нечего, кроме памятника оленю, и местного колорита. Нарын рассматривался как перевалочная база на юг страны, чтобы осмотреть район Ат-Баши (лошадиная голова) и древнюю крепость Таш-Рабат, но времени, увы, не хватило, и мы повернули обратно. Нам предстояла долгая дорога на Бишкек длиной более чем в 300 км. По пути застали грозу. Надо сказать, таких гроз я ещё не видел. Молнии сверкали такие яркие, что заполняли собой всё небо. Где-то к часу ночи приехали в Бишкек и остановились на ночлег в наше уже ставшее родным Аламюдюнское ущелье.
Следующее утро началось с долгих протяжных ослиных криков, состоявших из частых коротких «И-а», продолжавшихся в течение 5 минут, и завершающего долгого «И-аааааааа», которое окончательно разбудило нас. Казалось, ослик звал нас посетить одно важное, ещё неизвестное нам место Ала-Арча, протяжно крича «Ала-Арча, Ала-Арча, Ала-Арча-и-а-и-ааааа!». До заповедника в ущелье Ала-Арча мы добрались, но вход стоил 400 сом. Времени было в обрез, а ущелье было как две капли воды похоже на уже знакомое нам Аламюдюнское, так что мы решили сэкономить время и собрать вещи в рюкзаки, ведь нам предстояло в этот день сдать машину хозяину и уехать в Казахстан. Вещи быстро собрали и поехали. Въехали в Бишкек, город нам показался совершенно другим. Зелёным, опрятным, и каким-то очень жизнерадостным и свежим. Может, всё дело в другой погоде. Помыли машину на мойке в Бишкеке всего за 250 сом, сдали хозяину, взяли такси за 150 сом, проехали весь город, доехали до автовокзала Западный, прыгнули в маршрутку до Алматы и стали ждать, пока она отправится. Ждали часа два. В это время рядом зазывала созывал народ на маршрутку в город Тараз. Не знаю, как ему удавалось 2 часа без остановки кричать «ТаразТаразТараз!». Думаю, если бы там всё это время сидел человек по имени Тарас, он бы с ума сошёл. Мы, наконец, отправились в Алматы, через какие-то 30 минут уже подъехали к граничке. Взвалили тяжеленные рюкзаки на спины, попрощались с солнечным Кыргызстаном, проставили штампики. Далее пошли по пыльной степи метров 200 до таможни Казахстана. Впереди – большая надпись на голубом фоне: Казакстан Республикасы. Проходим границу, как всегда незамысловатые дежурные вопросы – куда едем, зачем и т.д. Всё очень доброжелательно и с улыбкой. Прошли границу, тут же тебя как назойливые мухи облепляют разномастные таксисты и маршруточники, приговаривая «Эй, братишка, куда собрался, в Алматы давай отвезу». Но тут впереди уже ждала маршрутка, все загрузились, поехали дальше. Через час – техническая остановка – маленький мотель. Привал. Кафе, туалет и т.п. Сразу обратили внимание на качество дорог – здесь оно лучше, чем в Киргизии. Ещё через пару часов уже ближе к вечеру мы, наконец, въехали в Алматы – южную столицу Казахстана. Алматы порадовал: широкие бульвары, много зелени, садов, парков, фонтанов. На заднем плане величественные горные хребты Заилийского Алатау, те самые, за которыми лежит Иссык-Куль. По этим горам проходит граница с Киргизией. Приехали на автовокзал Сайран, взяли такси до хостела, который успели забронировать по дороге, заселились. Хостел назывался «Дервиш», там 2 комнаты, одна мужская, вторая женская. Народу было мало, внутри спокойная уютная обстановка. Есть комната отдыха, кухонька со всем необходимым. Люди попались приятные, адекватные, пообщались о том, о сём, поболтали от души и спать легли.
Продолжение следует.
Утро нас снова порадовало солнцем, мы снова искупались в Иссык-Куле, в этот раз уже все вместе, однако вода всё ещё не успела прогреться, и купание было снова очень коротким. Судьба нас свела ещё с одним местным жителем, русским по имени Владимир. Володя – отшельник, живёт один на берегу озера в маленькой будочке, вид весьма потрёпанный и пропитой. Напоминает старого доброго алкаша-пропитуху. Иногда к нему приезжают туристы и живут в соседних домиках. Взяли у Володи мини-интервью и снова отправились в путь. По дороге проехали Орто-Токойское водохранилище с голубой водой, заехали на базар в Кочкоре, где в кафе «Ынтымак» («согласие») отведали, пожалуй, самый вкусный лагман за всю поездку. Дальше был долгий путь через горы до Нарына. В Нарыне особо посмотреть было нечего, кроме памятника оленю, и местного колорита. Нарын рассматривался как перевалочная база на юг страны, чтобы осмотреть район Ат-Баши (лошадиная голова) и древнюю крепость Таш-Рабат, но времени, увы, не хватило, и мы повернули обратно. Нам предстояла долгая дорога на Бишкек длиной более чем в 300 км. По пути застали грозу. Надо сказать, таких гроз я ещё не видел. Молнии сверкали такие яркие, что заполняли собой всё небо. Где-то к часу ночи приехали в Бишкек и остановились на ночлег в наше уже ставшее родным Аламюдюнское ущелье.
Следующее утро началось с долгих протяжных ослиных криков, состоявших из частых коротких «И-а», продолжавшихся в течение 5 минут, и завершающего долгого «И-аааааааа», которое окончательно разбудило нас. Казалось, ослик звал нас посетить одно важное, ещё неизвестное нам место Ала-Арча, протяжно крича «Ала-Арча, Ала-Арча, Ала-Арча-и-а-и-ааааа!». До заповедника в ущелье Ала-Арча мы добрались, но вход стоил 400 сом. Времени было в обрез, а ущелье было как две капли воды похоже на уже знакомое нам Аламюдюнское, так что мы решили сэкономить время и собрать вещи в рюкзаки, ведь нам предстояло в этот день сдать машину хозяину и уехать в Казахстан. Вещи быстро собрали и поехали. Въехали в Бишкек, город нам показался совершенно другим. Зелёным, опрятным, и каким-то очень жизнерадостным и свежим. Может, всё дело в другой погоде. Помыли машину на мойке в Бишкеке всего за 250 сом, сдали хозяину, взяли такси за 150 сом, проехали весь город, доехали до автовокзала Западный, прыгнули в маршрутку до Алматы и стали ждать, пока она отправится. Ждали часа два. В это время рядом зазывала созывал народ на маршрутку в город Тараз. Не знаю, как ему удавалось 2 часа без остановки кричать «ТаразТаразТараз!». Думаю, если бы там всё это время сидел человек по имени Тарас, он бы с ума сошёл. Мы, наконец, отправились в Алматы, через какие-то 30 минут уже подъехали к граничке. Взвалили тяжеленные рюкзаки на спины, попрощались с солнечным Кыргызстаном, проставили штампики. Далее пошли по пыльной степи метров 200 до таможни Казахстана. Впереди – большая надпись на голубом фоне: Казакстан Республикасы. Проходим границу, как всегда незамысловатые дежурные вопросы – куда едем, зачем и т.д. Всё очень доброжелательно и с улыбкой. Прошли границу, тут же тебя как назойливые мухи облепляют разномастные таксисты и маршруточники, приговаривая «Эй, братишка, куда собрался, в Алматы давай отвезу». Но тут впереди уже ждала маршрутка, все загрузились, поехали дальше. Через час – техническая остановка – маленький мотель. Привал. Кафе, туалет и т.п. Сразу обратили внимание на качество дорог – здесь оно лучше, чем в Киргизии. Ещё через пару часов уже ближе к вечеру мы, наконец, въехали в Алматы – южную столицу Казахстана. Алматы порадовал: широкие бульвары, много зелени, садов, парков, фонтанов. На заднем плане величественные горные хребты Заилийского Алатау, те самые, за которыми лежит Иссык-Куль. По этим горам проходит граница с Киргизией. Приехали на автовокзал Сайран, взяли такси до хостела, который успели забронировать по дороге, заселились. Хостел назывался «Дервиш», там 2 комнаты, одна мужская, вторая женская. Народу было мало, внутри спокойная уютная обстановка. Есть комната отдыха, кухонька со всем необходимым. Люди попались приятные, адекватные, пообщались о том, о сём, поболтали от души и спать легли.
Продолжение следует.
Continuation of the photo report in Kyrgyzstan.
The morning again pleased us with the sun, we again bathed in Issyk-Kul, this time all together, however, the water still did not have time to warm up, and swimming was again very short. Fate brought us together with another local resident, a Russian named Vladimir. Volodya is a hermit, lives alone on the shore of the lake in a small booth, a view very battered and soaked. Reminds the good old drunk impregnator. Sometimes tourists come to him and live in neighboring houses. We took a mini-interview from Volodya and hit the road again. On the road we drove through the Orto-Tokoi reservoir with blue water, drove into the Kochkor bazaar, where they tasted, perhaps, the most delicious lagman for the whole trip at the Yntymak cafe (“consent”). Further there was a long journey through the mountains to Naryn. In Naryn, there was nothing special to see, except for the monument to the deer, and local color. Naryn was considered as a transshipment base in the south of the country to explore the At-Bashi region (horse head) and the ancient fortress of Tash-Rabat, but, alas, there was not enough time, and we turned back. We had a long road to Bishkek with a length of more than 300 km. On the way we found a thunderstorm. I must say, I have not seen such thunderstorms. Lightning flashed so bright that it filled the whole sky. Somewhere by one in the morning we arrived in Bishkek and stopped for the night in our Alamyudyun gorge, which had already become our home.
The next morning began with long drawn-out donkey cries, consisting of frequent short “Ia”, lasting for 5 minutes, and ending with a long “Iaaaaaaaa”, which finally woke us up. It seemed that the donkey was calling us to visit one important, still unknown place of Ala-Archa, loudly shouting "Ala-Archa, Ala-Archa, Ala-Archa-and-a-aaaaa!". We reached the reserve in the Ala-Archa gorge, but the entrance cost 400 soms. Time was running out, and the gorge was like two drops of water similar to the Alamyudyun already familiar to us, so we decided to save time and pack our bags, because we had to hand over the car to the owner and leave for Kazakhstan that day. Things quickly packed up and drove off. We drove into Bishkek, the city seemed completely different to us. Green, neat, and somehow very cheerful and fresh. Maybe it's all in a different weather. They washed the car at a car wash in Bishkek for just 250 soms, handed over to the owner, took a taxi for 150 soms, drove the whole city, drove to the Zapadny bus station, jumped into the minibus to Almaty and waited for it to leave. They waited two hours. At this time, nearby, she was inviting people to take a minibus to the city of Taraz. I don’t know how he managed to shout “TarazTarazTaraz!” For 2 hours without stopping. I think that if a man named Taras had been sitting there all this time, he would have gone crazy. We finally went to Almaty, after some 30 minutes we had already approached the border. They put heavy backpacks on their backs, said goodbye to sunny Kyrgyzstan, stamped them. Then we went along the dusty steppe 200 meters to the customs of Kazakhstan. Ahead - a large inscription on a blue background: Kazakhstan Republics. We cross the border, as always the uncomplicated duty questions - where are we going, why, etc. Everything is very friendly and with a smile. Crossed the border, right there, like annoying flies, various taxi drivers and minibuses are clinging to you, saying, “Hey, brother, where are you going, let's take it to Almaty.” But then a minibus was already waiting in front, everyone booted, drove on. An hour later - a technical stop - a small motel. Halt. Cafe, toilet, etc. Immediately drew attention to the quality of roads - here it is better than in Kyrgyzstan. A couple of hours later in the evening, we finally entered Almaty, the southern capital of Kazakhstan. Almaty pleased: wide boulevards, lots of greenery, gardens, parks, fountains. In the background are the majestic mountain ranges of the Trans-Ili Alatau, the very ones behind which Issyk-Kul lies. The border with Kyrgyzstan runs along these mountains. We arrived at the Sairan bus station, took a taxi to the hostel, which we managed to book on the road, settled in. The hostel was called "Dervish", there are 2 rooms, one male, the second female. There were few people, a calm, cozy atmosphere inside. There is a rest room, a kitchenette with everything you need. People got nice, adequate, talked about this and that, chatted heartily and went to bed.
To be continued.
The morning again pleased us with the sun, we again bathed in Issyk-Kul, this time all together, however, the water still did not have time to warm up, and swimming was again very short. Fate brought us together with another local resident, a Russian named Vladimir. Volodya is a hermit, lives alone on the shore of the lake in a small booth, a view very battered and soaked. Reminds the good old drunk impregnator. Sometimes tourists come to him and live in neighboring houses. We took a mini-interview from Volodya and hit the road again. On the road we drove through the Orto-Tokoi reservoir with blue water, drove into the Kochkor bazaar, where they tasted, perhaps, the most delicious lagman for the whole trip at the Yntymak cafe (“consent”). Further there was a long journey through the mountains to Naryn. In Naryn, there was nothing special to see, except for the monument to the deer, and local color. Naryn was considered as a transshipment base in the south of the country to explore the At-Bashi region (horse head) and the ancient fortress of Tash-Rabat, but, alas, there was not enough time, and we turned back. We had a long road to Bishkek with a length of more than 300 km. On the way we found a thunderstorm. I must say, I have not seen such thunderstorms. Lightning flashed so bright that it filled the whole sky. Somewhere by one in the morning we arrived in Bishkek and stopped for the night in our Alamyudyun gorge, which had already become our home.
The next morning began with long drawn-out donkey cries, consisting of frequent short “Ia”, lasting for 5 minutes, and ending with a long “Iaaaaaaaa”, which finally woke us up. It seemed that the donkey was calling us to visit one important, still unknown place of Ala-Archa, loudly shouting "Ala-Archa, Ala-Archa, Ala-Archa-and-a-aaaaa!". We reached the reserve in the Ala-Archa gorge, but the entrance cost 400 soms. Time was running out, and the gorge was like two drops of water similar to the Alamyudyun already familiar to us, so we decided to save time and pack our bags, because we had to hand over the car to the owner and leave for Kazakhstan that day. Things quickly packed up and drove off. We drove into Bishkek, the city seemed completely different to us. Green, neat, and somehow very cheerful and fresh. Maybe it's all in a different weather. They washed the car at a car wash in Bishkek for just 250 soms, handed over to the owner, took a taxi for 150 soms, drove the whole city, drove to the Zapadny bus station, jumped into the minibus to Almaty and waited for it to leave. They waited two hours. At this time, nearby, she was inviting people to take a minibus to the city of Taraz. I don’t know how he managed to shout “TarazTarazTaraz!” For 2 hours without stopping. I think that if a man named Taras had been sitting there all this time, he would have gone crazy. We finally went to Almaty, after some 30 minutes we had already approached the border. They put heavy backpacks on their backs, said goodbye to sunny Kyrgyzstan, stamped them. Then we went along the dusty steppe 200 meters to the customs of Kazakhstan. Ahead - a large inscription on a blue background: Kazakhstan Republics. We cross the border, as always the uncomplicated duty questions - where are we going, why, etc. Everything is very friendly and with a smile. Crossed the border, right there, like annoying flies, various taxi drivers and minibuses are clinging to you, saying, “Hey, brother, where are you going, let's take it to Almaty.” But then a minibus was already waiting in front, everyone booted, drove on. An hour later - a technical stop - a small motel. Halt. Cafe, toilet, etc. Immediately drew attention to the quality of roads - here it is better than in Kyrgyzstan. A couple of hours later in the evening, we finally entered Almaty, the southern capital of Kazakhstan. Almaty pleased: wide boulevards, lots of greenery, gardens, parks, fountains. In the background are the majestic mountain ranges of the Trans-Ili Alatau, the very ones behind which Issyk-Kul lies. The border with Kyrgyzstan runs along these mountains. We arrived at the Sairan bus station, took a taxi to the hostel, which we managed to book on the road, settled in. The hostel was called "Dervish", there are 2 rooms, one male, the second female. There were few people, a calm, cozy atmosphere inside. There is a rest room, a kitchenette with everything you need. People got nice, adequate, talked about this and that, chatted heartily and went to bed.
To be continued.
У записи 16 лайков,
0 репостов,
549 просмотров.
0 репостов,
549 просмотров.
Эту запись оставил(а) на своей стене Артём Беляков