"На границе Мордора". Окончание.
Граница между Таджикистаном и Афганистаном в Хороге, представляет из себя мост через Пяндж.На таджикской стороне все серьезно и вместе с тем по домашнему:
"- Ребята!Не надо туда ехать!Там Мордор и всякий Ад!Зачем вам туда?"
Мы вежливо объяснили погранцам, что идем на экскурсию. "Пограничные горные кишлаки Афганистана", ну по мотивам фильма "Девятая рота". Кстати, экскурсия и правда получилось бы интересная.
Там же, на таджикской таможне познакомились с афганским журналистом, он дал нам на всякий случай свой номер телефона. Впрочем, на той стороне все равно ловит не всегда. Например, в мае, из-за усилений позиций ИГИЛ в регионе, таджики отключили террористам билайновские вышки. На своей стороне - ни собственных вышек, ни тем более спутниковых телефонов у игиловцев нет. Раньше, они переплывали Пяндж, находили сельпо в ближайшем таджикском кишлаке и "кидали" денег на телефон, теперь - не знаю.Наверное, сидят, музыку с телефонов слушают.
Вообщем, номером афганского журналиста воспользоваться не удалось.
Если таджикский пограничный пост укреплен, а пограничники напряженны - афганцы показались нам абсолютно беззаботными. На той стороне моста, из сарая выполз полуодетый в камуфляж человек и с улыбкой изрек :
"- Шурави!" (дар. "Советские").
Мы кивнули, афганец открыл ржавый шлагбаум и мы с Ф. вступили на долгожданную афганскую землю.Территория афганской таможни и погранзаставы напоминает полузаброшенную ферму, где правда красуются три новых хаммера - подарок от братского американского народа. Правда, судя потому как махнул на эти хаммеры афганец, надежды на подобное вооружение у жителей погранзаставы нет.
Почти никто на таможне не говорил на английском,зато нашелся почти говорящий на русском, экс-капитан ДРА, которому мы и предъявили наши паспорта.
И тут возникла проблема. То что на афганской стороне не будет компьютеров и всяких бесовских интернетов - я понимал, но то что афганцам будет сложно прочитать латинские буквы - не мог себе представить! Пришлось проговорить наши имена и фамилии.
После необходимых процедур, пограничники и местные "видимогэбисты" порекомендовали не отходить от границы, ибо до ближайшего кишлака семь километров, а местность простреливается.
Мы, конечно, отошли. И наняв в качестве водителя "видимогэбиста" поездили по окрестностям. Заехали в один из кишлаков.
Странное место, вообще я уже писал, что ощущения от Афганистана удивительные.Здесь нет полиции, скорой помощи,связи, почти нет автомобилей. Здесь не только по хиджре (мусульманскому летоисчислению), но и по григорианскому календарю 14 век.Караваны верблюдов, национальное одежда...
Кишлак Бабпанджа выглядит аккуратно - большая половина жителей - шугнанцы-исмаилиты , впрочем есть и таджики и пуштуны и даже хазарейцы. В кишлаке находится большой базар, где продается все что угодно. Думаю даже водка. Не-водка продается совершенно точно.
Школа наверное тоже есть. Но много мальчишек торгуют на рынке. Особенно поразил меня один продавец. Мальчик лет десяти.Он продавал домотканую и китайскую одежду, а рядом с мальчиком уютно стоял автомат Калашникова. Единственное напоминание о нашем времени. Впрочем, не автомат привлек мое внимание, а "микки-маус", наклейка из жвачки на прикладе. Ребенок и в Афганистане ребенок.
Мы думали было остаться в этом кишлаке на ночь, но атмосфера была слишком нервозная. Жителей явно что-то волновало. И мы в тот же день вернулись в Хорог. И правильно сделали. Ибо вечером, того же восьмого мая в Бабпанджу явились парни из ИГИЛ. Стрельба в окрестностях продолжалась два дня. Потом, то ли талибы, то ли банды наркобаронов, а может племенные ополчения откинули террористов обратно в сторону Файзабада.
Ну а мы прокатились почти по всему основному участку памирской границы. Получается от Калаи Хумба до Вахана. В Ишакшиме, что уютно расположился на входе в Ваханский коридор перешли на нейтральную сторону и приняли участие в субботнем афганском базаре. Сюда съезжаются со всего региона, таджики покупают у афганцев всякую мелочевку за копейки, а афганцы покупают ягуар,ред девил, Балтику девять и другую водку.Также на субботнем базаре бывают женщины с таджикской стороны и у афганцев есть шанс увидеть лицо противоположенного пола. Говорят,это основная причина появления здесь молодых афганцев.
Интересно, что Хорог представляется афганцам из соседних областей мегаполисом, но несмотря на прозрачность границ, они не мигрируют в Таджикистан. Для них это чуждый мир, мир неверных, и они не хотят менять свой кишлак без электричества, газа и воды, на Хорог и цивилизацию.
Впрочем, хорогцы опасаются, что афганцы решат поделится с ними своим пониманием хорошего и плохого и с ужасом следят за событиями на границе. Когда был Талибан - было с кем разговаривать, сейчас после появления игиловского "Хорасана" - партнер для переговоров пропал. Важно поняимать, что проект "Хорасан" - не только проблема Средней Азии . Это прежде всего воспаление подбрюшья России.
Граница между Таджикистаном и Афганистаном в Хороге, представляет из себя мост через Пяндж.На таджикской стороне все серьезно и вместе с тем по домашнему:
"- Ребята!Не надо туда ехать!Там Мордор и всякий Ад!Зачем вам туда?"
Мы вежливо объяснили погранцам, что идем на экскурсию. "Пограничные горные кишлаки Афганистана", ну по мотивам фильма "Девятая рота". Кстати, экскурсия и правда получилось бы интересная.
Там же, на таджикской таможне познакомились с афганским журналистом, он дал нам на всякий случай свой номер телефона. Впрочем, на той стороне все равно ловит не всегда. Например, в мае, из-за усилений позиций ИГИЛ в регионе, таджики отключили террористам билайновские вышки. На своей стороне - ни собственных вышек, ни тем более спутниковых телефонов у игиловцев нет. Раньше, они переплывали Пяндж, находили сельпо в ближайшем таджикском кишлаке и "кидали" денег на телефон, теперь - не знаю.Наверное, сидят, музыку с телефонов слушают.
Вообщем, номером афганского журналиста воспользоваться не удалось.
Если таджикский пограничный пост укреплен, а пограничники напряженны - афганцы показались нам абсолютно беззаботными. На той стороне моста, из сарая выполз полуодетый в камуфляж человек и с улыбкой изрек :
"- Шурави!" (дар. "Советские").
Мы кивнули, афганец открыл ржавый шлагбаум и мы с Ф. вступили на долгожданную афганскую землю.Территория афганской таможни и погранзаставы напоминает полузаброшенную ферму, где правда красуются три новых хаммера - подарок от братского американского народа. Правда, судя потому как махнул на эти хаммеры афганец, надежды на подобное вооружение у жителей погранзаставы нет.
Почти никто на таможне не говорил на английском,зато нашелся почти говорящий на русском, экс-капитан ДРА, которому мы и предъявили наши паспорта.
И тут возникла проблема. То что на афганской стороне не будет компьютеров и всяких бесовских интернетов - я понимал, но то что афганцам будет сложно прочитать латинские буквы - не мог себе представить! Пришлось проговорить наши имена и фамилии.
После необходимых процедур, пограничники и местные "видимогэбисты" порекомендовали не отходить от границы, ибо до ближайшего кишлака семь километров, а местность простреливается.
Мы, конечно, отошли. И наняв в качестве водителя "видимогэбиста" поездили по окрестностям. Заехали в один из кишлаков.
Странное место, вообще я уже писал, что ощущения от Афганистана удивительные.Здесь нет полиции, скорой помощи,связи, почти нет автомобилей. Здесь не только по хиджре (мусульманскому летоисчислению), но и по григорианскому календарю 14 век.Караваны верблюдов, национальное одежда...
Кишлак Бабпанджа выглядит аккуратно - большая половина жителей - шугнанцы-исмаилиты , впрочем есть и таджики и пуштуны и даже хазарейцы. В кишлаке находится большой базар, где продается все что угодно. Думаю даже водка. Не-водка продается совершенно точно.
Школа наверное тоже есть. Но много мальчишек торгуют на рынке. Особенно поразил меня один продавец. Мальчик лет десяти.Он продавал домотканую и китайскую одежду, а рядом с мальчиком уютно стоял автомат Калашникова. Единственное напоминание о нашем времени. Впрочем, не автомат привлек мое внимание, а "микки-маус", наклейка из жвачки на прикладе. Ребенок и в Афганистане ребенок.
Мы думали было остаться в этом кишлаке на ночь, но атмосфера была слишком нервозная. Жителей явно что-то волновало. И мы в тот же день вернулись в Хорог. И правильно сделали. Ибо вечером, того же восьмого мая в Бабпанджу явились парни из ИГИЛ. Стрельба в окрестностях продолжалась два дня. Потом, то ли талибы, то ли банды наркобаронов, а может племенные ополчения откинули террористов обратно в сторону Файзабада.
Ну а мы прокатились почти по всему основному участку памирской границы. Получается от Калаи Хумба до Вахана. В Ишакшиме, что уютно расположился на входе в Ваханский коридор перешли на нейтральную сторону и приняли участие в субботнем афганском базаре. Сюда съезжаются со всего региона, таджики покупают у афганцев всякую мелочевку за копейки, а афганцы покупают ягуар,ред девил, Балтику девять и другую водку.Также на субботнем базаре бывают женщины с таджикской стороны и у афганцев есть шанс увидеть лицо противоположенного пола. Говорят,это основная причина появления здесь молодых афганцев.
Интересно, что Хорог представляется афганцам из соседних областей мегаполисом, но несмотря на прозрачность границ, они не мигрируют в Таджикистан. Для них это чуждый мир, мир неверных, и они не хотят менять свой кишлак без электричества, газа и воды, на Хорог и цивилизацию.
Впрочем, хорогцы опасаются, что афганцы решат поделится с ними своим пониманием хорошего и плохого и с ужасом следят за событиями на границе. Когда был Талибан - было с кем разговаривать, сейчас после появления игиловского "Хорасана" - партнер для переговоров пропал. Важно поняимать, что проект "Хорасан" - не только проблема Средней Азии . Это прежде всего воспаление подбрюшья России.
"On the border of Mordor". Ending.
The border between Tajikistan and Afghanistan in Khorog is the bridge over the Pyanj. On the Tajik side, everything is serious and at the same time at home:
"- Guys! Do not go there! There Mordor and every hell! Why do you go there?"
We politely explained to the border guards that we were going on a tour. "Frontier mountain villages of Afghanistan", well, based on the movie "The Ninth Company". By the way, the tour would really be interesting.
In the same place, at the Tajik customs, we met with an Afghan journalist, he gave us his phone number just in case. However, on the other side still does not always catch. For example, in May, due to the strengthening of the positions of ISIL in the region, the Tajiks turned off the biline towers for terrorists. On its side, igilovtsy have no own towers, much less satellite telephones. Previously, they swam Pyanj, found a general store in a nearby Tajik village and “threw” money on the phone, now I don’t know. Probably they are listening to music from their phones.
In general, the number of Afghan journalists could not be used.
If the Tajik border post is fortified, and the border guards are tense - the Afghans seemed to us absolutely carefree. On the other side of the bridge, a man, half dressed in camouflage, crawled out of the barn and uttered with a smile:
"- Shuravi!" (gift. "Soviet").
We nodded, an Afghan opened a rusty barrier, and F. and I entered the long-awaited Afghan land. The territory of the Afghan customs and border guards resembles a semi-abandoned farm, where three new Hummers adorn the truth - a gift from the fraternal American people. True, judging because an Afghan was waving at these Hummers, the residents of the frontier post have no hope for such weapons.
Almost no one at the customs did not speak English, but there was an almost Russian-speaking, ex-captain of the DRA, to whom we presented our passports.
And there was a problem. The fact that there will be no computers and any demonic Internet on the Afghan side - I understood, but it would be difficult for Afghans to read Latin letters - I couldn’t imagine! We had to speak our first and last names.
After the necessary procedures, the border guards and the local "Visible Hebist" recommended not to depart from the border, because the nearest village is seven kilometers away, and the area is sweeping.
We, of course, moved away. And having hired a Visible Hebist driver as a driver in the neighborhood. We drove into one of the villages.
A strange place, in general, I already wrote that the sensations from Afghanistan are amazing. There are no police, ambulance, communications, almost no cars. Here, not only according to the Hijra (Muslim calendar), but also according to the 14th century Gregorian calendar. Camel caravans, national clothes ...
Babpanj’s village looks neat — more than half of the residents are Ismaili Shugni, however there are Tajiks and Pashtuns and even Hazaras. In the village there is a large bazaar, where everything is sold. I think even vodka. Non-vodka is sold for sure.
School probably too. But many boys trade in the market. I was particularly struck by one seller. A boy of ten. He was selling homespun and Chinese clothes, and a Kalashnikov assault rifle was standing next to the boy. The only reminder of our time. However, it was not the automaton that caught my attention, but the mickey mouse, the gum sticker on the butt. Child and child in Afghanistan.
We thought to stay in this village for the night, but the atmosphere was too nervous. Residents obviously something worried. And we returned to Khorog on the same day. And rightly so. For in the evening, on the same May 8, the boys from ISIL appeared in Babpanju. Shooting in the vicinity lasted two days. Then, whether the Taliban, or a gang of drug barons, and maybe tribal militias threw the terrorists back towards Faizabad.
Well, we swept almost the entire main part of the Pamir border. It turns out from Kalai Humb to Vakhan. In Ishakshim, which is conveniently located at the entrance to the Wakhan corridor, they moved to the neutral side and took part in the Saturday Afghan bazaar. People from all over the region come here, Tajiks buy small items for pennies from Afghans, and Afghans buy jaguar, red devil, nine Baltic, and other vodka. Also on the Saturday market there are women from the Tajik side and Afghans have a chance to see the opposite sex. They say this is the main reason for the appearance of young Afghans here.
Interestingly, Khorog seems to be Afghans from neighboring regions as a megalopolis, but despite the transparency of the borders, they do not migrate to Tajikistan. For them, this is an alien world, a world of infidels, and they do not want to change their village without electricity, gas and water, to Khorog and civilization.
However, Horog people are afraid that Afghans will decide to share their understanding of good and bad with them and watch with horror the events on the border. When there was a Taliban - there was someone to talk to, now after the appearance of igilov's "Khorasan" - the partner for negotiations has disappeared. It is important to understand that the Khorasan project is not only a problem of Central Asia. This is primarily the inflammation of the underbelly of Russia.
The border between Tajikistan and Afghanistan in Khorog is the bridge over the Pyanj. On the Tajik side, everything is serious and at the same time at home:
"- Guys! Do not go there! There Mordor and every hell! Why do you go there?"
We politely explained to the border guards that we were going on a tour. "Frontier mountain villages of Afghanistan", well, based on the movie "The Ninth Company". By the way, the tour would really be interesting.
In the same place, at the Tajik customs, we met with an Afghan journalist, he gave us his phone number just in case. However, on the other side still does not always catch. For example, in May, due to the strengthening of the positions of ISIL in the region, the Tajiks turned off the biline towers for terrorists. On its side, igilovtsy have no own towers, much less satellite telephones. Previously, they swam Pyanj, found a general store in a nearby Tajik village and “threw” money on the phone, now I don’t know. Probably they are listening to music from their phones.
In general, the number of Afghan journalists could not be used.
If the Tajik border post is fortified, and the border guards are tense - the Afghans seemed to us absolutely carefree. On the other side of the bridge, a man, half dressed in camouflage, crawled out of the barn and uttered with a smile:
"- Shuravi!" (gift. "Soviet").
We nodded, an Afghan opened a rusty barrier, and F. and I entered the long-awaited Afghan land. The territory of the Afghan customs and border guards resembles a semi-abandoned farm, where three new Hummers adorn the truth - a gift from the fraternal American people. True, judging because an Afghan was waving at these Hummers, the residents of the frontier post have no hope for such weapons.
Almost no one at the customs did not speak English, but there was an almost Russian-speaking, ex-captain of the DRA, to whom we presented our passports.
And there was a problem. The fact that there will be no computers and any demonic Internet on the Afghan side - I understood, but it would be difficult for Afghans to read Latin letters - I couldn’t imagine! We had to speak our first and last names.
After the necessary procedures, the border guards and the local "Visible Hebist" recommended not to depart from the border, because the nearest village is seven kilometers away, and the area is sweeping.
We, of course, moved away. And having hired a Visible Hebist driver as a driver in the neighborhood. We drove into one of the villages.
A strange place, in general, I already wrote that the sensations from Afghanistan are amazing. There are no police, ambulance, communications, almost no cars. Here, not only according to the Hijra (Muslim calendar), but also according to the 14th century Gregorian calendar. Camel caravans, national clothes ...
Babpanj’s village looks neat — more than half of the residents are Ismaili Shugni, however there are Tajiks and Pashtuns and even Hazaras. In the village there is a large bazaar, where everything is sold. I think even vodka. Non-vodka is sold for sure.
School probably too. But many boys trade in the market. I was particularly struck by one seller. A boy of ten. He was selling homespun and Chinese clothes, and a Kalashnikov assault rifle was standing next to the boy. The only reminder of our time. However, it was not the automaton that caught my attention, but the mickey mouse, the gum sticker on the butt. Child and child in Afghanistan.
We thought to stay in this village for the night, but the atmosphere was too nervous. Residents obviously something worried. And we returned to Khorog on the same day. And rightly so. For in the evening, on the same May 8, the boys from ISIL appeared in Babpanju. Shooting in the vicinity lasted two days. Then, whether the Taliban, or a gang of drug barons, and maybe tribal militias threw the terrorists back towards Faizabad.
Well, we swept almost the entire main part of the Pamir border. It turns out from Kalai Humb to Vakhan. In Ishakshim, which is conveniently located at the entrance to the Wakhan corridor, they moved to the neutral side and took part in the Saturday Afghan bazaar. People from all over the region come here, Tajiks buy small items for pennies from Afghans, and Afghans buy jaguar, red devil, nine Baltic, and other vodka. Also on the Saturday market there are women from the Tajik side and Afghans have a chance to see the opposite sex. They say this is the main reason for the appearance of young Afghans here.
Interestingly, Khorog seems to be Afghans from neighboring regions as a megalopolis, but despite the transparency of the borders, they do not migrate to Tajikistan. For them, this is an alien world, a world of infidels, and they do not want to change their village without electricity, gas and water, to Khorog and civilization.
However, Horog people are afraid that Afghans will decide to share their understanding of good and bad with them and watch with horror the events on the border. When there was a Taliban - there was someone to talk to, now after the appearance of igilov's "Khorasan" - the partner for negotiations has disappeared. It is important to understand that the Khorasan project is not only a problem of Central Asia. This is primarily the inflammation of the underbelly of Russia.
У записи 20 лайков,
1 репостов.
1 репостов.
Эту запись оставил(а) на своей стене Леонид Ланда