Путешествие на Алтай.
Этому приключению предшествовало множество не связанных между собой событий, как косвенно, так и прямо относящихся к нему. Перечислять их все не хватит времени, а главное еще впереди.
Сломался как-то спам-фильтр, да так, что документы, да коммерческие предложения всякие не приходили, а рекламы «Виагры» пруд пруди. Починить не проблема, но придется сначала зерна от плевел вручную отсортировать, ибо время не терпит. И тут, к изумлению дикому, открылась рассылка чудная – с горами цвета фиолетового, да долинами зверья разного полными. Решение было принято сразу, если не сказать мгновенно. В один из дней последующих сидел в мягком кресле зелененького самолета, ибо S7, с ощущением того, что это будет незабываемое приключение в моей жизни. Аэропортом прилета был Новосибирск, ближе просто не закинуть ибо, походу, благородные ленинградские доны напрямую в Горно-Алтайск и/или Барнаул не летают, только через пересадку в Москве и/или Новосибирске. Так что надо отметить, Сибирь нелегко простому питерскому парню покоряется, пусть даже ее уже и покорили – перелет 4-ех часовой, да пояс временной отличается. Но мы ребята тертые, как говорится, «мало, но в тельняшках» - и в гостиницу местную на ночь заселимся, и с извозчиком договоримся, дабы в 5 утра по местному ожидал. Все решаемо.
С трудом пробудившись, умывшись да пару бутиков перехвативши, плюхнулся в назначенный срок в машину ожидавшую. Извозчик ретивый, надо отдать ему должное, доставил вовремя и без проволочек. Прибыв в нужный офис и гиду отрапортовавшись, познакомиться довелось с остальными туристами. Уладив все дела бумажные, да со страховкой, решили коней седлать, точнее, грузится. Немного, немало, а проехать придется около 700 км по территории трех Федеральных субъектов – Новосибирской области, алтайского Края и собственно Республики Алтай. Так что все серьезно – техника должна быть исправна, а группа морально готова. 11 нас было – 9 туристов, гид и водитель. После прощаний и напутствующих слов отправились мы к цели, и путь наш пролегал по Федеральной трассе, именуемой «Чуйский Тракт». Исторически сложилось, что именно сей тракт и «вдохнул жизнь» и торговлю в эти земли – трасса тянется до границы с Монголией. Мчась, но в пределах скоростного режима, по этой дороге члены группы времени зря не теряли, и периодически отвлекаясь от картин распаханных полей, общались и всячески знакомились. Итак, помимо новосибирских водителя Вадима и гида Марии – Валентина из Перми, Рафаэль и Маргарита из Нижнекамска, Римма из Казани, Александр и Нина из Тюмени… Наивно полагая, что дальше всех забрался, автор этих строк осознал, что его переплюнули. «Дальше» оказались крымчане – Руслан и Александра из Симферополя, отмечавшая свой медовый месяц.
Дорога и вправду оказалась дальней – отправившись рано утром, мы достигли конца маршрута ближе к ночи. Естественно, по пути мы делали остановки, чтобы покормить себя, машину или просто полюбоваться видом. А смотреть было на что! Картины распаханных полей внезапно сменялись на холмистые, а потом и на горные местности. Привычные пернатые – длиннокрылыми и остроклювыми. Сам тракт начал принимать форму извивающейся змеи, по бокам от которой то-тут, то там мирно щипали травку различные стада копытных – коровы, бараны, овцы, лошади… Проблематично в горах вести земледельческую деятельность, вот и живут животноводством. Тем временем мы пересекли уже второй перевал, и как будто попали в другой мир. Может, так оно и было, а может те картины, что представали перед глазами, были в новинку городскому равнинному жителю. Единственными напоминаниями о цивилизации была сама дорога, которая, надо отдать должное, содержится в хорошем состоянии, насколько это возможно в горных условиях, дорожные знаки, да ЛЭП, идущий вдоль дороги. Солнце рано скрылось за ближайшей горной грядой, оттого хотелось спать, а из-за перепадов высот иногда было трудно отказать себе в этом желании, но, тем не менее, в 11-ом часу мы благополучно прибыли на базу «Кочевник», где нас незамедлительно расселили и приготовили баню. Наспех поужинав, помывшись и даже пару раз окунувшись в горной реке, довольные, все отправились спать – так закончился наш первый день, впереди было еще шесть.
Этому приключению предшествовало множество не связанных между собой событий, как косвенно, так и прямо относящихся к нему. Перечислять их все не хватит времени, а главное еще впереди.
Сломался как-то спам-фильтр, да так, что документы, да коммерческие предложения всякие не приходили, а рекламы «Виагры» пруд пруди. Починить не проблема, но придется сначала зерна от плевел вручную отсортировать, ибо время не терпит. И тут, к изумлению дикому, открылась рассылка чудная – с горами цвета фиолетового, да долинами зверья разного полными. Решение было принято сразу, если не сказать мгновенно. В один из дней последующих сидел в мягком кресле зелененького самолета, ибо S7, с ощущением того, что это будет незабываемое приключение в моей жизни. Аэропортом прилета был Новосибирск, ближе просто не закинуть ибо, походу, благородные ленинградские доны напрямую в Горно-Алтайск и/или Барнаул не летают, только через пересадку в Москве и/или Новосибирске. Так что надо отметить, Сибирь нелегко простому питерскому парню покоряется, пусть даже ее уже и покорили – перелет 4-ех часовой, да пояс временной отличается. Но мы ребята тертые, как говорится, «мало, но в тельняшках» - и в гостиницу местную на ночь заселимся, и с извозчиком договоримся, дабы в 5 утра по местному ожидал. Все решаемо.
С трудом пробудившись, умывшись да пару бутиков перехвативши, плюхнулся в назначенный срок в машину ожидавшую. Извозчик ретивый, надо отдать ему должное, доставил вовремя и без проволочек. Прибыв в нужный офис и гиду отрапортовавшись, познакомиться довелось с остальными туристами. Уладив все дела бумажные, да со страховкой, решили коней седлать, точнее, грузится. Немного, немало, а проехать придется около 700 км по территории трех Федеральных субъектов – Новосибирской области, алтайского Края и собственно Республики Алтай. Так что все серьезно – техника должна быть исправна, а группа морально готова. 11 нас было – 9 туристов, гид и водитель. После прощаний и напутствующих слов отправились мы к цели, и путь наш пролегал по Федеральной трассе, именуемой «Чуйский Тракт». Исторически сложилось, что именно сей тракт и «вдохнул жизнь» и торговлю в эти земли – трасса тянется до границы с Монголией. Мчась, но в пределах скоростного режима, по этой дороге члены группы времени зря не теряли, и периодически отвлекаясь от картин распаханных полей, общались и всячески знакомились. Итак, помимо новосибирских водителя Вадима и гида Марии – Валентина из Перми, Рафаэль и Маргарита из Нижнекамска, Римма из Казани, Александр и Нина из Тюмени… Наивно полагая, что дальше всех забрался, автор этих строк осознал, что его переплюнули. «Дальше» оказались крымчане – Руслан и Александра из Симферополя, отмечавшая свой медовый месяц.
Дорога и вправду оказалась дальней – отправившись рано утром, мы достигли конца маршрута ближе к ночи. Естественно, по пути мы делали остановки, чтобы покормить себя, машину или просто полюбоваться видом. А смотреть было на что! Картины распаханных полей внезапно сменялись на холмистые, а потом и на горные местности. Привычные пернатые – длиннокрылыми и остроклювыми. Сам тракт начал принимать форму извивающейся змеи, по бокам от которой то-тут, то там мирно щипали травку различные стада копытных – коровы, бараны, овцы, лошади… Проблематично в горах вести земледельческую деятельность, вот и живут животноводством. Тем временем мы пересекли уже второй перевал, и как будто попали в другой мир. Может, так оно и было, а может те картины, что представали перед глазами, были в новинку городскому равнинному жителю. Единственными напоминаниями о цивилизации была сама дорога, которая, надо отдать должное, содержится в хорошем состоянии, насколько это возможно в горных условиях, дорожные знаки, да ЛЭП, идущий вдоль дороги. Солнце рано скрылось за ближайшей горной грядой, оттого хотелось спать, а из-за перепадов высот иногда было трудно отказать себе в этом желании, но, тем не менее, в 11-ом часу мы благополучно прибыли на базу «Кочевник», где нас незамедлительно расселили и приготовили баню. Наспех поужинав, помывшись и даже пару раз окунувшись в горной реке, довольные, все отправились спать – так закончился наш первый день, впереди было еще шесть.
Travel to Altai.
This adventure was preceded by many unrelated events, both indirectly and directly related to it. Enumerate them all is not enough time, and most importantly is yet to come.
Somehow the spam filter broke, so that no documents, no commercial offers came, and the advertisements for Viagra are a dime a dozen. Repair is not a problem, but first you have to manually sort the grain from the chaff, because time does not endure. And then, to the wild amazement, a wonderful newsletter opened - with mountains of the color of purple, and valleys of different animals full. The decision was made immediately, if not instantly. One of the following days I was sitting in the easy chair of a green airplane, for S7, with the feeling that it would be an unforgettable adventure in my life. Novosibirsk was the arrival airport, it’s just not possible to throw it closer because, on a campaign, the noble Leningrad dons don’t fly directly to Gorno-Altaysk and / or Barnaul, only via a transfer in Moscow and / or Novosibirsk. So it should be noted that Siberia is not easy for a simple St. Petersburg guy to submit, even if it has already been conquered - a 4-hour flight, but the time zone is different. But we guys are grated, as they say, "not enough, but in vests" - we will check into a local hotel for the night, and we will agree with the cabman so that at 5 a.m. I will wait for the local one. Everything is solvable.
Having hardly woken up, having washed his face and having grabbed a couple of boutiques, he plopped down at the appointed time in a waiting car. The driver is zealous, we must pay tribute to him, delivered on time and without delay. Arriving at the right office and having a good report from the guide, I got to know the rest of the tourists. Having settled all the paper matters, and with insurance, we decided to saddle the horses, or rather, it was loading. A little, a lot, and you will have to drive about 700 km through the territory of three Federal subjects - the Novosibirsk Region, the Altai Territory and the Altai Republic itself. So everything is serious - the technique must be working, and the group is mentally prepared. There were 11 of us - 9 tourists, a guide and a driver. After parting and giving words, we set off for the goal, and our path ran along the Federal Highway, called the Chuysky Tract. Historically, it was this tract that “breathed life” and trade into these lands - the route stretches to the border with Mongolia. Rushing, but within the speed limit, along this road, the members of the group did not lose time in vain, and periodically distracting themselves from the pictures of the plowed fields, communicated and got acquainted in every possible way. So, in addition to the Novosibirsk driver Vadim and the guide Maria - Valentin from Perm, Rafael and Margarita from Nizhnekamsk, Rimma from Kazan, Alexander and Nina from Tyumen ... Naively believing that he got the farthest, the author of these lines realized that they had surpassed him. "Further" were Crimeans - Ruslan and Alexandra from Simferopol, who celebrated her honeymoon.
The road really turned out to be far - having set off early in the morning, we reached the end of the route closer to the night. Naturally, along the way we made stops to feed ourselves, the car, or just admire the view. And there was something to watch! Pictures of plowed fields suddenly changed to hilly, and then to mountainous areas. Familiar birds are long-winged and pointed-billed. The tract itself began to take the form of a wriggling snake, from side to side here and there, various herds of hoofed animals — cows, rams, sheep, horses — peacefully pinched grass ... It is problematic to conduct agricultural activities in the mountains, so they live in animal husbandry. In the meantime, we crossed the second pass, and as if we were in another world. Maybe it was so, or maybe those pictures that were presented before my eyes were a novelty to the urban plain inhabitant. The only reminders of civilization were the road itself, which, we must pay tribute, is in good condition, as far as possible in mountain conditions, road signs, and power lines running along the road. The sun hid behind the nearest ridge early, that is why I wanted to sleep, and because of the elevation changes it was sometimes difficult to deny ourselves this desire, but, nevertheless, at 11 o’clock we arrived safely at the Nomad base, where we were immediately resettled and prepared a bath. Hurriedly having supper, having washed and even having plunged a couple of times in a mountain river, satisfied, everyone went to bed - that was the end of our first day, there were six more ahead.
This adventure was preceded by many unrelated events, both indirectly and directly related to it. Enumerate them all is not enough time, and most importantly is yet to come.
Somehow the spam filter broke, so that no documents, no commercial offers came, and the advertisements for Viagra are a dime a dozen. Repair is not a problem, but first you have to manually sort the grain from the chaff, because time does not endure. And then, to the wild amazement, a wonderful newsletter opened - with mountains of the color of purple, and valleys of different animals full. The decision was made immediately, if not instantly. One of the following days I was sitting in the easy chair of a green airplane, for S7, with the feeling that it would be an unforgettable adventure in my life. Novosibirsk was the arrival airport, it’s just not possible to throw it closer because, on a campaign, the noble Leningrad dons don’t fly directly to Gorno-Altaysk and / or Barnaul, only via a transfer in Moscow and / or Novosibirsk. So it should be noted that Siberia is not easy for a simple St. Petersburg guy to submit, even if it has already been conquered - a 4-hour flight, but the time zone is different. But we guys are grated, as they say, "not enough, but in vests" - we will check into a local hotel for the night, and we will agree with the cabman so that at 5 a.m. I will wait for the local one. Everything is solvable.
Having hardly woken up, having washed his face and having grabbed a couple of boutiques, he plopped down at the appointed time in a waiting car. The driver is zealous, we must pay tribute to him, delivered on time and without delay. Arriving at the right office and having a good report from the guide, I got to know the rest of the tourists. Having settled all the paper matters, and with insurance, we decided to saddle the horses, or rather, it was loading. A little, a lot, and you will have to drive about 700 km through the territory of three Federal subjects - the Novosibirsk Region, the Altai Territory and the Altai Republic itself. So everything is serious - the technique must be working, and the group is mentally prepared. There were 11 of us - 9 tourists, a guide and a driver. After parting and giving words, we set off for the goal, and our path ran along the Federal Highway, called the Chuysky Tract. Historically, it was this tract that “breathed life” and trade into these lands - the route stretches to the border with Mongolia. Rushing, but within the speed limit, along this road, the members of the group did not lose time in vain, and periodically distracting themselves from the pictures of the plowed fields, communicated and got acquainted in every possible way. So, in addition to the Novosibirsk driver Vadim and the guide Maria - Valentin from Perm, Rafael and Margarita from Nizhnekamsk, Rimma from Kazan, Alexander and Nina from Tyumen ... Naively believing that he got the farthest, the author of these lines realized that they had surpassed him. "Further" were Crimeans - Ruslan and Alexandra from Simferopol, who celebrated her honeymoon.
The road really turned out to be far - having set off early in the morning, we reached the end of the route closer to the night. Naturally, along the way we made stops to feed ourselves, the car, or just admire the view. And there was something to watch! Pictures of plowed fields suddenly changed to hilly, and then to mountainous areas. Familiar birds are long-winged and pointed-billed. The tract itself began to take the form of a wriggling snake, from side to side here and there, various herds of hoofed animals — cows, rams, sheep, horses — peacefully pinched grass ... It is problematic to conduct agricultural activities in the mountains, so they live in animal husbandry. In the meantime, we crossed the second pass, and as if we were in another world. Maybe it was so, or maybe those pictures that were presented before my eyes were a novelty to the urban plain inhabitant. The only reminders of civilization were the road itself, which, we must pay tribute, is in good condition, as far as possible in mountain conditions, road signs, and power lines running along the road. The sun hid behind the nearest ridge early, that is why I wanted to sleep, and because of the elevation changes it was sometimes difficult to deny ourselves this desire, but, nevertheless, at 11 o’clock we arrived safely at the Nomad base, where we were immediately resettled and prepared a bath. Hurriedly having supper, having washed and even having plunged a couple of times in a mountain river, satisfied, everyone went to bed - that was the end of our first day, there were six more ahead.
У записи 2 лайков,
0 репостов,
186 просмотров.
0 репостов,
186 просмотров.
Эту запись оставил(а) на своей стене Александр Кольцов